Актуално

Видове платна за рисуване

Видове платна за рисуване

Днес има голямо разнообразие от платна за рисуване, като на пазара може да се намерят от бюджетни варианти до доста скъпи и качествени. Как да изберем подходящото платно, за да имаме добър резултат?

Три са основните видове-лен, памук и синтетика.

Най-добрите професионални платна са изработени от ленена канава и държат и най-високата цена, поради скъпият лен и начина му на обработка.

Ленът стои добре изпънат, има висока трайност и не се деформира при влага. Сред най-предпочитаните са за рисуването на портерети, големи картини и рисуване с натиск или по-груба техника.

Памучните платна са широко разпространени и най-често изполвани, главно заради достъпната си цена. Памукът е по-еластичен и лесно се опъва и често художниците го използват, за да опъват сами платната си.

Еластичността в някои случаи е и недостатък, особенно при работа с големи платна, тежки бои и структурни пасти. Това може да бъде избегнато с добра предварителна подготовка на платното и нанасянето на подходящи грундове.

И последният вид платна е комбинаци от синтетика и естествени нишки. Рядко използвани платна, които не се срещат често на пазара. При деформация  и натиск трудно въстановяват първоначалната си форма, но като изкуствен материал не е податлив на влага и остаряване.

 

Грунд

 

Повечето платна, които се продават са предварително грундирани. Важна част от рисуването е нанасянето на грунд, защото той закрепва добре боите върху платното и придава естетически вид на завършената картина.

Правилно избрания и положен грунд кара цветовете да изпъкнат и да стоят плътно и добре върху платното.