Актуално

Най-великите художници на всички времена

Най-великите художници на всички времена

Великите художници са ключови фигури в историята на изкуството, чийто творби и влияние превъзходждат границите на времето и пространството. Техните творби представляват важна част от културното наследство на човечеството.

Микеланджело (1475-1564)

Микеланджело ди Лудовико Буонароти Симони, известен още само като Микеланджело, е италиански ренесансов скулптор, художник, поет и архитект. Представител е на Флорентинската школа. Смятан е за един от тримата титани на Ренесансовото изкуство заедно с Леонардо да Винчи и Рафаело. Роден е на 6 март 1475 в Капрезе. През 1508 започва фреските на тавана на Сикстинската капела, а през 1561 проектира купола на катедралата „Свети Петър“ в Рим.

Сандро Ботичели (1445-1510)

Алесандро ди Мариано ди Вани Филипепи, по-известен като Сандро Ботичели е италиански художник, роден е през 1445 във Флоренция. Наследява прякора си, който означава „Бъчвичката“, от по-голямемият си брат. Ботичели е един от най-големите италиански живописци от Флорентинската школа. Едни от най-известните му картини са ” Пролет”, “Раждането на Венера” и “Поклонението на влъхвите”.

Леонардо да Винчи (1452-1519)

Леонардо да Винчи – знаменит италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор и художник от епохата на Ренесанса. Най-прочути са картините му “Мона Лиза” и “Тайната вечеря”, и произведенията му, които са изпреварили времето, но останали само като проект. За него се казва, че е първообраз на ренесансовия човек и всеобхватен гений.

Пикасо (1881-1973)

Пикасо  е испански художник и скулптор, роден е през 1881 в Малага и получава името си в чест на много светци и роднини. Прекарал по-голямата част от живота си във Франция. Занимава се с живопис, керамика, колажи, графика. Неговото творчество преминава през много и различни периоди. През 1907 г. Пикасо полага основите на кубизма. Той започва да обръща повече внимание на формите вместо на цветовете, като особено внимание се обръща на геометричните фигури и блокове. Известна картина от този период е “Госпожиците от Авиньон”.

Винсент ван Гог (1853-1890)

Винсент Вилем ван Гог е нидерландски художник, смятан за един от най-великите художници в историята на европейското изкуство. Той е един от най-видните представители на постимпресионизма. Рисува над 900 картини и 1100 рисунки. Една от най-известните му картини е “Слънчогледите”. Самоубива се на 37 години, като е смятано, че страда от психическо заболяване.

Клод Моне (1840-1926)

Клод Моне е френски художник, основател, водач и непоколебим защитник на импресионизма. Създава картините „Импресия, Изгряващо слънце“, „Парламента: Слънце през мъгла“, които са доказателство за това.

Рембранд ван Рейн (1606-1669)

Рембранд Харменсон ван Рейн е нидерландски художник, смятан за един от най-великите в историята на европейското изкуство и за най-значимия в нидерландската история. Твори по време на Нидерландския златен век – културен и стопански подем. Вероятно през живота си Рембранд създава повече от 2000 рисунки, но до наши дни оцеляват много малък брой. Някои експерти преценяват броя на автентичните рисунки на по-малко от 100.

Донатело (1386-1466)

Донато ди Николо ди Бето Барди, по-известен като Донатело, е един от най-прочутите италиански скулптори от епохата на ранния Ренесанс. Една от най-прочутите негови творби е бронзовата статуя на Давид, първото голо скулптурно произведение по време на Ренесанса.