Актуално

СТАТИВИ ЗА РИСУВАНЕ

СТАТИВИ ЗА РИСУВАНЕ

Ако обичате да рисувате е задължително да имате статив, защото той не само ще служи като основа на вашето платно, но също така ще ви помогне да работите по-удобно и ефективно.Стативите за рисуване са основен инструмент за всеки художник, осигурявайки стабилна и удобна основа за създаване на произведения на изкуството. Независимо дали сте начинаещ или опитен художник, изборът на правилния статив може значително да подобри вашето творческо изживяване. Рисуването на статив също ви позволява да правите крачка назад от време на време и да погледнете работата си от разстояние. Ето и основните видове стативи на пазара, от които можете да изберете най-подходящият за вас.

 

  1. Триножен статив (H-образен статив)

Триножните стативи са най-популярният избор сред художниците. Те са стабилни, регулируеми и подходящи за работа както в студио, така и на открито. Тези стативи могат да поддържат платна с различни размери и тежести, което ги прави многофункционални и удобни за различни техники на рисуване.

  1. А-образни стативи. Това е най-основният тип статив. Той се състои от два крака, които поддържат централна напречна греда. Тази греда може да се регулира, за да държи платна с различни размери и може да се накланя за различни ъгли на рисуване. Обикновено се използват за малки и средни по размер произведения. Стативите с А-образна рамка са подходящи за начинаещи и средно напреднали художници.
  2. Настолен статив

Настолните стативи са компактни и идеални за художници, които работят в ограничено пространство или предпочитат да рисуват на маса. Те са лесни за пренасяне и съхранение, което ги прави чудесен избор за начинаещи и любители.

  1. Френски (пленерен) статив

Френските стативи, известни още като пленерни стативи, са специално създадени за работа на открито. Те имат накланяща се повърхност с регулируема височина, което позволява на художника да контролира ъгъла, под който работи, значително повече от всеки друг тип. Леки са и лесни за сгъване, като обикновено включват вградено място за съхранение на бои и четки. Тези стативи са идеални за художници, които обичат да рисуват в природата или на различни локации.

 

Вземете предвид вашите нужди, стил на работа и предпочитания, за да намерите статива, който най-добре отговаря на вашите изисквания. Инвестирайки в качествен статив, ще осигурите стабилна основа за вашето изкуство и ще създадете по-комфортна и вдъхновяваща работна среда.

 

Приятно рисуване!